piątek, 23 października 2015

Śniadanie – rozpocznij zdrowy dzień

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy. Zdarza Ci się o nim zapominać, albo zjadać coś niezdrowego w drodze do pracy? Postępując w ten sposób, nigdy nie zrzucisz zbędnych kilogramów.

Wczesne śniadanie to zapewne Twoja trauma z dzieciństwa. Mama usiłowała coś w Ciebie wcisnąć, a Ty wcale nie miałaś ochoty na jedzenie tak wcześnie rano? Dlatego do dziś unikasz śniadań, a pierwszy posiłek jesz najwcześniej 3-4 godziny od wstania?

Musisz to zmienić, inaczej nigdy nie pozbędziesz się niechcianych kilogramów. Idealne, dietetyczne śniadanie składa się z węglowodanów złożonych, porcji białka, a także świeżych owoców i warzyw.

BIAŁKO



Śniadanie powinno być bogate w białko, które skutecznie powstrzymuje ataki głodu w ciągu dnia i dodaje energii (zwłaszcza jeśli czeka Cię jeszcze trening). Zjedz na śniadanie jogurt naturalny, twarożek ziarnisty, łososia lub gotowane jajka, a w ciągu dnia zjesz mniej.

WĘGLOWODANY



Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są produkty z pełnego przemiału (razowe pieczywo, płatki owsiane czy kasze). Najważniejsze jest to, że zaspokajają one głód na długo, zawierają wiele witamin i minerałów oraz dużo błonnika.

OWOCE I WARZYWA



Jeśli robisz kanapkę z razowego pieczywa i twarogu, dodaj kiełki, pomidora i paprykę. Warzywa powinnaś uwzględniać zresztą w każdym posiłku. Do owsianki możesz dodać banana, gruszkę czy maliny. Nie dość, że będzie zdrowo to w dodatku pysznie.

Śniadanie powinnaś zjeść w ciągu godziny od przebudzenia – wówczas wykorzystasz poranny potencjał Twojego organizmu do spalania. Ja żeby wspomóc spalanie do śniadania piję jeszcze odchudzającą herbatkę od Teaholic&Co Naturalny Detoks.

3 komentarze:

  1. Rano zawsze jest mało czasu na przygotowanie śniadania. Dlatego polecam mój sposób na ekstra szybkie i zdrowe śniadanie. Przed pójściem spać wsypuję trzy łyżki płatków owsianych do garnuszka i zalewam delikatnie wodą. Gdy płatki namiękną dosypuję mieszankę bakalii. Rano dolewam do wszystkiego mleko i nie muszę już gotować owsianki, tylko lekko podgrzać mleko, ponieważ płatki są już miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przez wiele lat nie jadłam śniadań, ale kiedy w końcu przekonałam się na własnej skórze, jak są ważne to nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez pożywnego śniadania. A kiedy mogę je zjeść w towarzystwie i bez pośpiechu to jest podwójnie zdrowe :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja przed śniadaniem wypijam kubek oczyszczającej herbatki. A samo śniadanie jem dopiero w pracy.

    OdpowiedzUsuń